26 sierpnia 2011

Tarta z pomidorami i tymiankiem.


Tarta z pomidorami (zmodyfikowany przepis z Lawendowego Domu)

Nadzienie:

Pomidorki ( z 5 sztuk sparzonych, pokrojonych w plastry)
cukier brązowy do posypania pomidorków
gruboziarnista sól
2 cebule
oliwa

Na zalewę: dwa jajka, mała śmietana
Na ciasto:
160 g mąki pszennej
szczypta soli
75 g schłodzonego masła
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
dodatkowo: kilka gałązek tymianku


Pomidory kroję w plastry, układam na dno formy tymianek, na to pomidory, na to cebulę pokrojoną i zeszklona.  Zalewam  zmiksowaną śmietaną z jajkami, doprawioną sola i pieprzem. Na to kładę rozwałkowane ciasto i do piekarnika. W 180 stopniach piecze się z pół godziny, może dłużej...Jak ciasto zbrązowieje, wyjmuję, odwracam na drugą stronę wyjmując, pomidorami do góry. Pyszne:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zostawisz ślad :)