22 października 2011

Naleśniki amerykańskie w polskim formacie

Na śniadanie w chłodny, październikowy ranek najlepsze są gorące nalesniczki. Zrobiłam wg przepisu na amerykańskie pancakes, ale format nasz, polski- na całą patelnię. Do tego bita smietana i dżem malinowy zamiast syropu klonowego..i herbata z szumiącego samowara....


Składniki
  • 225g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 duże jajka , roztrzepane
  • 30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 300ml mleka
  • masło do smażenia
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do dzbanka, tak łatwiej będzie Ci je dozować i pozostaw na ok. 20 minut, przed użyciem.
Kiedy będziesz smażyć naleśniki, jedyne co musisz pamiętać, to, to, że kiedy na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to znak, że czas by przewrócić je na drugą stronę, tylko na 1 minutę.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 11 naleśników. 

Przepis podejrzany od Nigelli Lawson, jest tu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że zostawisz ślad :)