No i się zaczyna roboczy sezon. Rabarbar z bananami,truskawki, a dzisiaj przy koszeniu mój M. zawołał: róża pachnie! No to trzeba wymyślić. Konfitura, sok, a może wino? Skończyło się cudowne "nicnierobienie"! Jak to wszystko w porę ogarnąć? Pozdrawiam gorąco o pachnąco. Teresa
Przepis jest prosty: 1 kg rabarbaru oczyścić ze skórki i pokroić w kostkę. Posypać cukrem, ale nie dużo, żeby tylko puścił sok. Teraz smażyć na małym ogniu, żeby się nie całkiem rozgotował. to trwa 20 - 30 min. Międzyczasie pokroić banany (1 kg bez skórki) i wrzucić do rabarbaru. Smażyć jeszcze 15 min. na koniec wsypać 1 kg cukru i 1 dżemix 3 w 1 lub coś takiego. Dla podkręcenia smaku można utrzeć 1-2 cm. kawałek imbiru, ale niekoniecznie. I dżem do słoiczków. Ja dla pewności 10 min. pasteryzuję. Pychota! Nawet rodzina z drugiego krańca Polski zęby sobie ostrzy na ten dżem. Teresa
No i się zaczyna roboczy sezon. Rabarbar z bananami,truskawki, a dzisiaj przy koszeniu mój M. zawołał: róża pachnie! No to trzeba wymyślić. Konfitura, sok, a może wino?
OdpowiedzUsuńSkończyło się cudowne "nicnierobienie"!
Jak to wszystko w porę ogarnąć?
Pozdrawiam gorąco o pachnąco.
Teresa
Tak, a ja chcę przepis na rabarbar z bananami!
OdpowiedzUsuńPrzepis jest prosty:
OdpowiedzUsuń1 kg rabarbaru oczyścić ze skórki i pokroić w kostkę. Posypać cukrem, ale nie dużo, żeby tylko puścił sok.
Teraz smażyć na małym ogniu, żeby się nie całkiem rozgotował. to trwa 20 - 30 min.
Międzyczasie pokroić banany (1 kg bez skórki) i wrzucić do rabarbaru.
Smażyć jeszcze 15 min. na koniec wsypać 1 kg cukru i 1 dżemix 3 w 1 lub coś takiego.
Dla podkręcenia smaku można utrzeć 1-2 cm. kawałek imbiru, ale niekoniecznie.
I dżem do słoiczków. Ja dla pewności 10 min. pasteryzuję.
Pychota! Nawet rodzina z drugiego krańca Polski zęby sobie ostrzy na ten dżem.
Teresa