28 maja 2016

Co robiłam w sobotę? Dżem.




3 komentarze:

  1. No i się zaczyna roboczy sezon. Rabarbar z bananami,truskawki, a dzisiaj przy koszeniu mój M. zawołał: róża pachnie! No to trzeba wymyślić. Konfitura, sok, a może wino?
    Skończyło się cudowne "nicnierobienie"!
    Jak to wszystko w porę ogarnąć?
    Pozdrawiam gorąco o pachnąco.
    Teresa

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, a ja chcę przepis na rabarbar z bananami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest prosty:
    1 kg rabarbaru oczyścić ze skórki i pokroić w kostkę. Posypać cukrem, ale nie dużo, żeby tylko puścił sok.
    Teraz smażyć na małym ogniu, żeby się nie całkiem rozgotował. to trwa 20 - 30 min.
    Międzyczasie pokroić banany (1 kg bez skórki) i wrzucić do rabarbaru.
    Smażyć jeszcze 15 min. na koniec wsypać 1 kg cukru i 1 dżemix 3 w 1 lub coś takiego.
    Dla podkręcenia smaku można utrzeć 1-2 cm. kawałek imbiru, ale niekoniecznie.
    I dżem do słoiczków. Ja dla pewności 10 min. pasteryzuję.
    Pychota! Nawet rodzina z drugiego krańca Polski zęby sobie ostrzy na ten dżem.
    Teresa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zostawisz ślad :)