13 kwietnia 2014

Strudelki z łososiem i szpinakiem

Coś na szybko, na niedzielę na przykład.
Dla Dużego bez łososia, w wersji warzywnej.

- opakowanie ciasta mrożonego francuskiego
- wędzony łosoś w płatach
- szpinak, mała paczka powinna wystarczyć
- cebula, papryka
- jajo ze śmietaną do posmarowania

Ciasto rozmrażamy, kładziemy na nie podsmażony szpinak ( podsmażamy krótko, aż zwiędnie, doprawiamy do smaku, np sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Na szpinak podsmażoną cebulkę i paprykę pokrojone w paseczki. I po kawałku łososia. Zawijamy strudelki, brzegi zlepiamy, smarujemy zmąconym jajkiem ze śmietaną, posypujemy obficie tymiankiem.

Podaję do tego barszczyk i sałatkę wiosenną z rodzaju: sałata, rzodkiewka, ogórek, śmietana lub jogurt, koperek, pietrucha.

Piecze się strudelki około 10, 15 minut na złoto.


6 komentarzy:

  1. Pysznie się czyta, ciekawe czy ze swieżą rybką by się sprawdziło? Planujemy staw w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ze świeżą, wydaje mi się, że taka lekko przynajmniej podpieczona, podsmazona czy wędzona będzie lepsza, bo jednak czas pieczenia krótki, ale kuchnia jest miejscem eksperymentów- spróbować trzeba i zobaczyć;) Ale i bez rybki, w samej warzywnej wersji plus np żółty ser jest pysznie.

      Usuń
  2. Oookej. To chyba dobra pora na przegląd zawartości lodówki. Choć na łososia nie ma co liczyć, nie utrzymałby się w lodówce nawet jednego dnia :P.

    OdpowiedzUsuń
  3. OOo! Ototototo! Już to kocham. W sam raz na piątek.

    Świeża ryba ma za dużo soku - ciasto francuskie się rozpuści.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ha! Obiad ekspresowy. Tylko ja za łososiem nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zostawisz ślad :)